Гаухардың сұрауы бойынша:)))
Әдеттегі жапондықтардың таңғы асы дегенде бірден ойға күріш, мисо, натто келеді.
Күрішті сол мисо сорпасымен ішеді.
мисо сорпасы неден жасалады?- dashi-сорпасы (комбу [теңіз өсімдігі] мен кацуобуши [tuna балығының ұнтағы]) негізі болып табылады, оған [соя немесе күріштің ферменттелген туындысы] мисо қосылады, ол мисо көбіне паста күйінде болады. Таак ал топпингке келсек, топпинг әртүрлі болады, әр мекенде әртүрлі болуы мүмкін, сосын әр жанұя өзінше жасауы мүмкін. Ну былай әдеттегі мисо сорпасында вакаме (теңіз өсімдігі), тофу (соя ірімшігі), шиитаке немесе басқа саңырауқұлақ,
сосын аппақ бірдеме қосылады, соның атын ұмытып қала берем:))) былай құрғақ күйінде түрі біраз ақ сухарикке ұқсайды, ал сорпаға салғасын, еріп жылп-жылп еткен желе сияқты ма әйтеуір сондай бір субстанция боп қалады:))) бірақ есесіне өте пайдалы нәрсе, құрамында протеині бар, кезінде ет жемейтін монахтар сол нәрсені көп пайдаланған екен.
Одан басқа asari- ракушкалар қосуы мүмкін, креветкалар қосылуы мүмкін..
Ана dashi сорпаның өзі керемет пайдалы, ішіндегі комбуда йод дейсің бе кальций, протеин неше түрлі нәрсе бар, онымен қоса тофу, еще ана аппақ зат болса:))), керемет пайдалы таңғы ас..
ал мынау натто
Натто сол сояның дәндері, тек арнайы технологиямен ашытылған десе болады. Бірақ осы наттоны мен вааще жей алмаймын!! Біріншіден ыбылжыған түрі, бяяяқ, сосын ашытылған зат болғасын сасық сияқты, ужыс. Ал бірақ енді керемет пайдалы нәрсе, тіпті рак ауруының алдын алатын неше түрлі элементтері бар..
Қазір бірақ европалық таңғы асты да жей береді жапондар, тост нанға май, тосап жағып дегендей, омлет тб. Өткенде сол салт-дәстүр сабағында осыны қарастырып едік, бұрынғы адамдар қалай тұрған, қазір қалай тұрады, қандай жерде тұрған?? немен тамақтанған?? деп, бұрынғы кезде жапондарда майлы тағам деген болмаған ғой, сосын ыдыс аяқты сол бір рет шая салып қана қоя салған, бірақ енді әркімнің өзінің ыдыс-аяғы белгіленген, сол жуса аптасына бір рет барып өзенге жуған екен. Қазірдің өзінде жапондықтардыі енді тарелка болмаса да әркімнің өзінің шай ішетін кесесі бөлек болады.
«Қазірдің өзінде жапондықтардыі енді тарелка болмаса да әркімнің өзінің шай ішетін кесесі бөлек болады.»
Сонда бұрын… біреуі өзенге барып шайып келгенше, екіншісі шай ішпей күтіп отыратын болған ба?А?
Пы.Сы. …пікірлерді Самурайларша шабады екенсіз!))
Осылар соя дегеннен не бір тамақ жасайды екен. Соядан жасалатын тамақ та, сусын да көп болатынын бұрын білмеппін. Бізде де соя өседі ғой. Неге бізде осындай нәрселер жоқ деп кейді ойлайтынмын. Жазбаңды оқыған соң, тағы да сол ой есіме түсті 🙂 Таңғы асың дәмді болсын! Маған жапондардың шұңғыл тәрелкесі ұнайды. Көрер көзге порциясы кішкентай болып көрінгенімен, кәдімгідей тояды екенсің. Жапондар мен малай күріштерін жеп көріп едім. Жапондар кішкен майға қуырып, тауықтың етін майдалап турап, үстіне шөптерін қосады екен.
Jan, Kazakhstanga adapted etilgen tamaktari bar ma? sorpalari misalga..
ок ойда жүрсінші бұл сұрағың
ана төрт бұрыш сырға ұқсайды екен ))
аа ол тофу, сояның ірімшігі не сүзбесі деп айтса болады.
miso sorpasi damdi negizi birak kop ishsen tamagin kirildap kaladi:))
ketshi bar:))) ondai effektiis turaly estimeppin, tamaq qyryldaityndai qansha ishu kerek sonda aa??:))))
shyn aitam, asobeno eger anau kospasinan kobirek kossan kirildaidi tamagin:) postoyanno tamaginda kum bar siyakti boladi:)))
chet men bulardin eshkaisisin da probovat’ etkim kelmeidi..
turi bolmasa dami jaksi,magan unaidi:)
magan miso sorpasinin dami katty unaydi, a tak sorpadagi tofu’di jey almaym.
kuirilgan asshi tofu jaksy bunda))))
tagi aytkim kelgeni, zavtrak degenin kadimgi tuski as sekildi goi.
sonda kruglie sutki istik tamak ishetin bop tur goi 🙂
жоқ қайта түскі кезде құрғақ тамақ жейді көбіне бенто түрінде, қорапқа салып ап кетеді үйден, не болмаса дайын күйінде сатып алады..
Жапондар үшін таңғы ас маңыздырақ
Қытайлар үшін де таңғы ас маңызды.
Мә осы елдерге тек тамақтарын көру үшін ғана барар едім: Индонезия, Тайланд, Жапония, Корея, Тайван, Вьетнам, Камбоджа т.б.
сен жапондар сияқты болдың ғой, бір жерге барса міндетті түрде сол жердің тамағы қандай деп айтып келетін, сол бір нәрсені жеу қызық болды деп саяхат жасайтын..
Енді тайландқа барып шегіртке жеуге таңсық емеспін 😆 Бірақ өзіміздің кәрістердің базарда сататын салаттарын сағынып жүрм, дұңғандардың ашлям-фуын 🙂 Суреттерді көріп, сондай соялы, ашты нәрсеге әпитет ашылып кетті 😛
aa иә мында кимчи тағамдар көп соңғы кезде..
о тоба КЗда журип жапон асханасымен тамақтанып жүргенімді білмептім ғо :)))
тофуды үйдегілер сорпа жасаған кезде салатын.
сосын морской капусталарды да бақбырақтатып асамыз.
күшірті – каша дейміз. рахат. нан орнына пайдаланасын…
Хало сенің үйің шото дамып кеткен ғой;))), сорпаға тофу қосып ішетін үй дегенді алғаш естуім, жақсы екен үйдегілерің;)
bugin miso sorpasin jasadim, miso paste +kombu +katsuo-bushi+tofu+wakame barin Asian Food Store’dan aldim. Recipe’ni internetten(aman bolsin) aldim. Pochti senin surettegidey sorpa shikti, dami endi mmmm…
eshe sushi jasadim, sen en algash Japan’ga barip kelgende makennin uyinde master- class korsetken edin goi, esimde kalipti sol, jasadim :).
buckwheat aldim , ne jasaytinimdi azirge bilmeym.
buckwheat=гречка? әлде гречканың ұны ма?
noodle, jazbappin goi. kadimgi whole grain noodle siyakti dami. magan unadi. keshe jasap kordim
маған да соба көбірек ұнайд, кәдімгі бидай ұннан жсалған нудл удонға қарағанда..
Немен жедіңдер? Арнайы соусын алып па едің? мен бар ғой сол собаның соусын алам дейм де супермаркетке барғанда адасып кеткем қаптаған соустардың ішінде былай қарасаң түрі соевый соуска ұқсайд
Osylardyn’ tamaqtary tuk te qaryn toigyzbaityn sekildi bolyp korinedi. )
aha caloriasy tomen, uirenbegen adam toimauy mumkin
arnayi sousi barin bilmeppin. men janina prosto soy souspen pisirilgen tauik jasadim i vse. ati kanday onin? kelesi joli alayin ins.
Nihonno aji, natsukashii!!!
Kstati nattonyn otany bizdin auyl-TSUKUBA desedi. Hamazushide nattonyn sushin jasaidy. Jii jei bersen jaksy korip ketedi deid, japonda:)
Birak, sushii taberareru mono. Al kirpinin etinen sushi jep kordiniz ba, Senpai? Koshmar jemei-ak koiynyz. Natto janynda oinamaikalady:)
Oi hamazushiemes, Genkizushi